The breathtaking ecotecture designs of Vo Trong Nghia

Vo Trong Nghia architects of Vietnam have unveiled a newly constructed eco house project that aims to address Ho Chi Minh City’s treeless urbanism. According the the designers, “only 0.25% area of the entire city is covered by greenery. Over-abundance of motorbikes causes daily traffic congestion as well as serious air pollution. As a result, new generations in urban areas are losing their connections with nature.”

The project perfectly encompasses several core ecocity principles.

Copyright Vo Trong Nghia Architects, 2013

The compound is a single family home constructed of several blocks arranged around a central courtyard. Most remarkably, each of the five blocks are crowned by banyan trees. The trees were chosen for their above ground root structure. The trees are planted in 1.5 meters of soil and the roofs are designed to collect rainwater. Reinforced walls allow the structures to accommodate the weight of water and the growing trees.

Copright Vo Trong Nghia, 2013

Copright Vo Trong Nghia Architects, 2013

The compound provides an engaging irregular angled entrance to a courtyard paved in permeable tiles and grass. Each room opens to views of greenery and the building blocks are connected by shaded sky walks on the second floor. The rooms are oriented towards the communal spaces on the cool lower floors, including the courtyard, and blend the inside and outside environments.

The architects used local and natural materials where possible to reduce the project’s carbon footprint and costs. The exterior walls are composed of  in-situ concrete poured between bamboo lattice. The interior walls are constructed from locally sourced brick. “House for Trees” was built with a budget of only 155,000 USD. If multiplied across the city, these tree-houses have the potential to reduce flooding, pollution, and ambient urban temperatures significantly.

Copyright Vo Trong Nghia, 2013

Copyright Vo Trong Nghia Architects, 2013

Copyright Vo Trong Nghia Architects, 2013

Copyright Vo Trong Nghia Architects, 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: